top of page

תכלי, שנה ארורה: בואו ננסה לזכור שצלם אנוש גובר על כל רוע

19.9.24

WhatsApp Image 2021-11-11 at 21.54.19.jpeg

לוח השנה העברי הוא לא רק כרוניקה יבשה, תאריכים ומשבצות. לוח השנה העברי מספר סיפורים. ובאופן מופלא למדי, הסיפור הפותח מצליח למזג בין בריאת העולם והאדם, לבין רעיון הסליחה כאילו מדובר בשילוב מתבקש. אנחנו לא ממש מתעכבים לחשוב על כך. הדברים כל כך מוטמעים בד.נ.א התרבותי שלנו. אבל ככה זה עם סיפורים עתיקים ומכוננים, ובכל שנה "בבוא אלול אלינו", ולא משנה כמה קשה היתה השנה, וכמה ארורות היו קיללותיה, אנחנו חוזרים לדבר, ולקרוא ולכתוב, על התחדשות, ועל האדם והעולם, ועל היכולת המופלאה והלא ברורה מאליה לסלוח ולהיסלח. כאילו שהקשר בין כל אלו הוא ברור ומובן מאליו.
כשאדם מבקש סליחה הוא נמצא במקום הכי אנושי שלו. כשאדם מבקש שכולם יכו על חטא, מוטב לו שיתחיל מהחזה האישי שלו, ויכה חזק מספיק כדי להרגיש, אבל לא יותר מדי חזק, כדי לא להפוך את כל זה להצגה מביכה. כשאדם חוזר בו לא רק ממעשה בודד שעשה, אלא מדפוס מחשבה שליווה אותו, מפרדיגמה שהיה חלק מהזהות שלו, הוא הולך אפילו כמה צעדים הלאה. אני רוצה לנצל את ההזדמנות הזאת, של ערב בואה של שנה חדשה- שתבוא עלינו לברכה, אמן- ולהזכיר דבר חכם ומטריד מאוד ששמעתי באחד הפודקאסטים של אפרת רוזנברג שפירא וד"ר מיכה גודמן. ברגע מסוים, גודמן מודה ביושר בקריסתה של אמונה. הדברים נאמרים בעקבות מה שעבר עלינו השנה, והוידוי האישי של גודמן, הוגה דעות אמוני וליברלי, נשמע באוזניי כמו קינה כואבת על תפיסת עולם שגם אצלי היא קרסה.
הוא פתח בציטוט פופולרי. "בן אנוש הנני, וכל דבר אנושי אינו זר לי".
HOMO SUM; HUMANI NIHIL A ME ALIENUM PUTO
היו ימים שבהם אנשים נשבעו באמירה הזאת שמיוחסת למחזאי הרומי טרנטיוס. בחוגים ליברליים היא היתה מעל לכל מחלוקת. האנושיות היא אוניברסלית. האנושיות לא מסתכמת רק בכך שכולנו יונקים זקופים והולכים על שתיים. לאנושיות יש גם איזו איכות פנימית, מוסרית, ואם אני בן אדם, אני בוודאי יכול להבין כל בן אנוש אחר. לא משנה מה שפתו או תרבותו, באילו עקרונות הוא מאמין ומול איזה הימנון הוא עומד דום. הוא אדם ואני אדם, ולכן יש לנו בסיס רחב ומוצק שעליו אנחנו יכולים להתחבר. להגיע להבנה ולאמפתיה. גם אם קשה לנו לקלוט מה מצחיק בבדיחות של יפנים, ואיך העמים ממרכז אמריקה מסוגלים ללעוס סוכריות בטעם של עץ מעופש, ברוב הנקודות אנחנו כן יכולים. כי האחר הוא אנחנו, וכולנו בראש ובראשונה בני אנוש, ומשום כך כל דבר אנושי אינו זר לנו.
כך באמת האמננו. עד ל 7 באוקטובר. באותו יום בלהות ראינו התפרצות של רוע וזוועה שאין לנו דרך בעולם להבין. בין השאלות שישראלים רבים שאלו את עצמם, מאז ועד היום, נשאלה גם השאלה: ומה, הנוח'בות הארורים לא ידעו שזה עומד להתנקם בהם? הם לא ידעו שבמו רשעותם המפלצתית הם מחריבים את עזה? מה הם חשבו שהם עושים, ולמה לעזאזל הם שמחים כל כך?
גודמן מצטט בהקשר הזה את הרב יונתן זקס זצ"ל, מי שהיה הרב הראשי של חבר העמים הבריטי. הרב זקס טען שאנחנו יכולים להבין רוע שבא ממניעים אגואיסטים. ברור שכולנו מגנים כל פשע, אבל משהו בתוכנו יכול להבין למה שמישהו ירצה לגנוב מיליון דולר, לנקום באדם שמירר את חייו, או להעביר 11 מוצרים בקופה של מקסימום 10 פריטים. מה שאנחנו לגמרי לא מסוגלים להבין, זה את הרוע של הקצינים הנאצים לקראת סוף מלחמת העולם השניה. ברשותם היתה רכבת תקינה אחת, והם היו צריכים להחליט מה לעשות בה: האם לשלוח בה ציוד חורף לחיילים הגרמנים שקפאו מקור בחזית הרוסית, או לשלוח עוד כמה אלפי יהודים להשמדה, והם בחרו באפשרות השנייה. הם כבר ידעו שגרמניה עומדת בפני תבוסה, הם ידעו שהם גוזרים את דינם של חבריהם, אבל הם העדיפו שעוד כמה יהודים יישלחו למשרפות. לרוע מהסוג הזה הרב זקס קרא "רוע אלטרואיסטי". וזה רוע שלא מתיישב על דעתנו.
ישראל פוגשת את הרוע הזה. גם בעבר פגשנו בו, ולא תמיד ידענו לקרוא לו בשם. ניסינו להעניק לו כל מיני הסברים כדי ליישב אותו על דעתנו, ואפשר גם להבין למה: לא רצינו להיפרד מהנחת היסוד האנושית, מה גם שמשהו בתוכנו – ולא משנה מהי עמדתנו הפוליטית – לא מסוגל ולא בנוי לעכל סוג כזה של התנהגות. רוע לשמו. רוע שמטופח בידי הכלים הדתיים והלאומיים. רוע שמוכן להקריב את חייו שלו ואת חיי הקרובים לו, רק כדי לקצור עוד מוות ועוד כאב. העובדה שעד לרגע זה, איננו יודעים אפילו על עזתי אחד שאפשר להגדיר אותו כ"חסיד אומות העולם" איננה פשוטה לעיכול עבור מי שחשב שהוא אוהב אדם באשר הוא. וכן, אני מזדהה עמוקות עם שברון הלב של מיכה גודמן. שברון לב שכרוך בהשלכה של אמונה תמימה ואהובה, שאנחנו חייבים לה כמה רגעים קסומים בחיינו. נדמה לי שגם טרנטיוס הרומי עצמו היה נאלץ לעדכן את דבריו למשהו כמו "בן אנוש אני, אבל יש לי סטנדרטים. ולא כל תרבות היא אנושית בעיני". מה לעשות, אנחנו חיים בתקופה שבה מסוכן להחזיק בתפיסות עולם תמימות. משהו רע עובר על העולם. כשמביטים אל הברית המוזרה שמתרקמת בין הלהט הדתי של איראן, לבין הלאומנות החילונית של פוטין, מבינים שזה לא בלעדי לאידיאולוגיות דתיות פנאטיות. נאחל לעולם יום הולדת שמח. נאחל לו שיזכה לשנה הבאה. ובמקום שבו אין אנשים, נשתדל אנחנו להיות האנושיות.
**
ערב ראש השנה הוא באמת זמן מעולה לחשבון נפש. הנה כמה מחשבות
מנהג עשו להם כמה חכמים, שבכל פתיחת שנה עברית חדשה לוקחים את צירוף האותיות של שמה, ובאמצעות התחכמות בסיסית, מנסים להפיק ראשי תיבות חביבים שאולי גם ישפיעו על המציאות עצמה. מכיוון שאנחנו חיים בתקופה שבה השנים תמיד נפתחות ב"תש..." זה גם פשוט יחסית. מתחילים ב"תהיה שנה" וכו'. הנה לפני שנה, למשל, הציע אדם חכם את "תהא שנת פחות דרמה". ואני אומר, בואו נכיר בכשלון, ואולי פשוט נפסיק עם המנהג הזה, ודי.
- לאחרונה יצא לי לנהל ויכוח נעים עם אדם חכם ונחמד שלא מסכים כמעט עם אף מילה שאני אומר. לתדהמתי האינסופית הוא הצליח לומר לי את זה בלי לקלל, ובלי לאחל אסונות למשפחתי. לא תאמינו איזה כיף היה לי להתכתב אתו. באי מייל האחרון, [בינתיים] התייחסתי לתואר דוקטור שמופיע בחתימה האוטומטית שלו ושאלתי מה תחום המחקר שהוא עוסק בו. הוא ענה שהוא חוקר את חכמי צפת וירושלים לפני כמה מאות שנים. לא יכולתי להתאפק ושאלתי אותו למה כולכם חוקרים רק את החכמים? האם לא היה עדיף לחקור דווקא את הטפשים? הרי גם בצפת וגם בירושלים, כמו בכל מקום, היו אי אלו דבילים, סתומים ואף אהבלים פה ושם, ולא פעם נדמה שההשפעה שלהם על ההיסטוריה, לא נופלת מזאת של החכמים.
דווקא בנקודה הזאת נרשמה בינינו הסכמה. אתם רואים שאפשר? שנה טובה.

הופעות

בול בפוני - חדש!

עם עירן צנחני

מופע מחווה לשנות ה70!!

לשירים, ההומור המחוספס והדמויות שעשו את מה שאנו היום

eric sultan---6462.jpg

חוברהל'ה

עם מרב סמן טוב

חגיגה ירושלמית של שירים, סיפורים והומור שיגלגלו אתכם מצחוק וגעגוע ממחנה יהודה עד גינות סחרוב.

צילום רמי זרנגר .jpg

גשר ההלכה

עם חנן יובל

חנן וג'קי מגיעים למופע הזה מכיוונים שונים, מרקע וגם מדור שונה, אך המפגש שלהם רצוף אהבה ועוסק בדבר ששניהם שוברים עליו את הראש ואת הלב – תפילת האדם.

חנן וג'קי.jpg

לכו אתם

עם אריאל הורוביץ

דברים טובים קורים כשקיבוצניק מצפון תל אביב נפגש עם ירושלמי מבת ים.

לכו אתם. תמונת יחצ. אביטל דן.jpg
הופעות

הרצאות

תוכן זה כל הסיפור

חדשנות-סיפור ישן

WhatsApp Image 2021-11-03 at 6.36.31 PM.jpeg

חצי הכוס השבורה 

WhatsApp Image 2021-11-11 at 21.54.19.jpeg

בוקר טוב אליהו

WhatsApp Image 2021-10-25 at 22.53.46 (1).jpeg

מגזימים - סיפור אהבה

WhatsApp Image 2021-10-25 at 22.53.47 (2).jpeg
הרצאות

מופעי יחיד

צחוק עשה לי

WhatsApp Image 2021-11-11 at 8.29.01 PM.jpeg
WhatsApp Image 2021-11-11 at 20.30.26.jpeg

הסיפור הירושלמי שלי

ספרים

ספרים

5235.jpg

אותיות מתוקות

"אני אבא ל-2 בני 9 ו-6. לאחרונה קיבלנו מהגן של הקטן את "אותיות מתוקות". מה להגיד, הספר פשוט אדיר. הילדים (שניהם) לא מפסיקים לקרוא ולבקש ממני להקריא אותו. מבחינתם ומבחינתי הסיפור מקסים.
דרך כל כך מיוחדת ללמוד בה." 

(תום, חיפה)

3 כוכבים ומטבע.jpg

שלושה כוכבים ומטבע

"זה סיפור עם ניחוח, עם מנגינה, עם טעם, כזה שפשוט כיף לשמוע, ואחר כך להיזכר בו, וגם לספר אותו מחדש, כי יש בו גם מוסר השכל, וגם צחוק, וגם קצת עצב, בקיצור - כל התבלינים שצריך כדי לשׂבּוֹע מסיפור ובכל זאת לרצות לשמוע אותו שוב"

(עטרה אופק)

כאן לא בית קפה - כריכת הספר.jpg

כאן לא בית קפה

"צרור סיפורי בית כנסת מקסימים, מפתיעים, חכמים. הם הזכירו לי את סיפוריו של שלום עליכם. יש בהם איזמל מנתחים חד ואהבה גדולה ליהודים שלו.

(שולי רנד)

" צחוק ועצב ותבונה והתבוננות והקשבה וחידוד ונוסטלגיה ושייכות ודיוק וכשרון בלתי רגיל של סיפור סיפורים. עונג שלם. מושלם. צרוף."

(יעל משאלי)

גלריה